Pages

Thursday, September 6, 2012

Šta je R&D, pronalazak, inovacija, razvoj, poboljšanje?

Istraživanje i razvoj (R&D)
R&D predstavlja proces u kome se kreiraju nova naučna itehnološka znanja. Aktivnosti koje klasificiraju R&D funciju razlikuju se od kompanije do kompanije ali generalno postoje dva primarna modela:

  1. Primarna funkcija R&D-a je rayvoj novih proiyvoda
  2. Primarna funkcija R&D-a je pronalazak i kreiranje novih naučnih i tehnoloških znanja u svrhu otkrivanja i omogućavanja razvoja novih vrijednosti, proizvoda, procesa i usluga.


Razlike između pronalaska i inovacije
Prolnalazak može biti definiran kao kreiranje nečega novog, kao što su ideja, metod, proizvod i sl. Pronalazak je obično potaknuti radoznalošću pronalazača u njegovom području ekspertize. Obično nastaju u naučnim institucijama ili korporativnim laboratorijama i pošto su novi, često nemaju nikakvu nikakvu praktičnu primjenu. Također za autput iz R&D-a može se reći da je pronalazak.
Inovacija predstavlja praktičnu primjenu tj. korištenje novih (već kreiranih) ideja, metoda, procesa i sl. na dugačiji način od prethodno. Obično je potaknuta od strane klijenata u ciju obezbjeđenja dodatne vrijednosti, te stoga mogu poboljšati ekonomomsko, zdravstevno i socijalno blagostanje.
Inovacije su obično nastale od pronalazaka dok pronalasci obično vode do inovacija. Mobilna telefonija zahtjeva nove pronalaske u tehnologiji mobilnih aparata, internet ušao u široku primjenu nakon pronalaska optičkih provodnika itd. Vrijeme potrebno da pronalazak postane inovacija je obično dugo. Američko vijeće za istraživanje (National Research Council) objavilo je da u domenu komunikacija i računarske tehnologije obično, prosječno vrijeme potrebno da pronalayak postane inovacija je oko 20 godina.
Inovacijama se kreira vrijednost na nekoliko načina:
  1. da klijenti budi u mogućnosti da nesto urade što ranije nisu mogli, ili
  2. da reduciraju troškove nekih aktivnosti koje su klijenti radili prije kroz:
    • isporukom iste vrijednosti kao kod postojeće ponude ali s nižom cijenom
    • održavati cijenu proiyvoda/usluge ali sa reduciranjem ukupnih troškova eksploatacije.

Kao generalni zaključak može se reći da je za R&D karakteristično uzimanje novca (investiranje) i "pretvaranje" u pronalazak dok je za inovacuju karakteristično preuzimanje tih pronalazaka i pretvaranje u novac.

Poboljšanje predstavlja raditi iste "stvari" na bolji na čin, za razliku od inovacije koja podrazumijeva raditi drugačije. 



No comments:

Post a Comment